Danny Radivojevic i Muzika

Rani život i poceci
Danny je roden u Salzburgu, a tamo je odrastao sa roditeljima srpskog i bosanskog porijekla. Njegov otac, koji je i sam bio veliki zaljubljenik u muziku i uvijek je svirao na sintisajzeru, približio mu je to kao dijete.

Dannyju nije trebalo dugo da pronade inspiraciju i nauci svirati gitaru prvi put u dobi od devet godina. Nešto kasnije, pustio je i svoju kreativnost na sintesajzeru, prije nego što je krenuo novim muzickim putem i posvetio se hip-hop repu.

Njegov život se brzo okrenuo gotovo u potpunosti oko muzike i nije prošao dan u kojem je otkrivao nove pjesme. Tako se dogodilo da je Danny, kada je imao samo deset godina, na video platformu YouTube ucitao videozapise s tekstovima pjesama. Jedan od njih je tekst

2013: Prve publikacije
S otprilike 13 godina, Danny je naišao na muziku americkih velikana repa, ukljucujuci Drakea, Tygu, Kendricka Lamara i A $ AP Rockyja. Brzo je pronašao zadovoljstvo u pisanju, zbog cega je prvi put pokušao repati na engleskom. Neki video zapisi uslijedili su na njegovom Facebook profilu. Iako su dobili pozitivne povratne informacije, Radivojevic je tada odlucio objaviti još muzike na njemackom jeziku. Rezultat su bili mnogi kratki videozapisi na Dannyjevoj Facebook stranici [2], u kojima je on repetirao i cesto raspravljao o svakodnevnim stvarima (“tematsko silovanje”).

Ponovo je uspio skrenuti pažnju na sebe putem Facebooka. I šira javnost i umjetnici poput Kay One, Emory ili Eno pohvalili su Dannyja. Video, u kojem je napisao duboke redove o napadu u Parizu (2015.) [3], zaokružio je društvenu platformu. Sve u svemu, video snimci Dannyjevih mobilnih telefona na Facebooku ubrajaju se u šestocifreni opseg.

2014-2015: pocetak karijere
Sa 15 godina Radivojevic je objavio svoju prvu pesmu od 0 do 100 (remiks) na YouTubeu. Malo kasnije pojavila se njegova druga pjesma Mach Dein Ding. U ožujku 2015. Danny se prvi put pojavio kao cin podrške Die Vamummtn u Freilassingu (Njemacka) blizu granice. [4]

Cesto se pojavljivao kao društveni kriticar – ukljucujuci 2015. godine, kada se tadašnji val izbjeglica takoder osjecao u Austriji. Svoje misli umotao je u pjesmu Menschen Wie Wir [5], ovog puta s muzickim spotom, snimljenim na glavnom kolodvoru u Salzburgu, gdje je bila navedena žarišna tocka. Pjesma je stvorila takve valove da su novine poput Salzburger Fenster [6] i regionalne televizijske kuce ORF 2 izvještavale o njoj u svom dnevnom informativnom programu “Salzburg Heute” [7].

Pojavio se u trgovackom centru Europark Salzburg, koji je privukao brojne gledatelje. Izdanje Mein Weg u novembru 2015. godine, praceno je nastupom u okviru manifestacije “Doyobe! – Uradi najbolje” u republici Saal Salzburg, koja je rasprodana sa 700 posjetilaca. Neke nezavisne izdavacke kuce stupile su u kontakt s Dannyjem. Ali odlucio je nastaviti sam sa muzikom.

2016-2017: Daljnji nastupi i video borbeni turnir (BBK)
Krajem 2015. godine Radivojevic je stupio u kontakt sa salzburškim underground umjetnikom LiL ‘Shaqom preko beckog muzickog producenta Freshmakera, koji se proslavio u rodnom gradu prije svega hip-hop grupom SBG Hot Boys. [8] Zahvaljujuci domacem studiju LiL ‘Shaq (Termic Studio) [9] u Salzburgu, Danny je uspio osigurati redovnu lokaciju za snimanje.

24. januara 2016. godine objavljeno je drugo Dannyjevo video izdanje Gut Drauf. Zatim je nastavio sa trecim muzickim video spotom za Represeter Rap, zajedno sa beckim rap duetom Codi & High C, koji su takode snimili video producenti i izvodaci grafikona Alfa i Rapido (broj 3 na njemackoj hip-hop ljestvici).

U martu 2016. godine odlucio je sudjelovati na BBK (Blubbijev bojni kavez) – internetskom turniru u rap-palicama koji vodi YouTuber haiblubbblubb. Njegova kvalifikacija [10] za turnir lako je postigla potreban broj bodova za fiksno ucešce, gdje se probio do cetvrtfinala [11] i na kraju eliminiran zbog odstupanja u ocjeni. [12]

Na nastupu komicara Özcana Cosara u aprilu 2016. godine u Bad Reichenhallu u Njemackoj, Danny se pojavio kao preliminarni akt, gdje je takoder dobio Cosar-ovo ohrabrenje. [13]

U aprilu 2017. godine, nakon klupske predstave u Linzu, održan je sastanak sa reperom Capital Braom [14], izvodacem s najviše uspjeha i 10 najboljih hitova u povijesti njemacke i austrijske ljestvice.

2019: povratak
Nakon što je Danny bio tih 2018. godine, ponovo je razgovarao sa singlom Hola Hola [15]. Pjesmu je producirao zlatni i platinasto nagradivani muzicki producent Goldfinger Beatz, koji je vec radio za americkog repera 6ix9ine, kao i njemacke rep-velikane poput Apache 207 i Samre. Hola Hola se takode mogla postaviti na mixtape (SLS Underground Tape2) koji je objavio nemacki reper Gringo. [16]

U aprilu 2019. Danny je uspio dobiti još jednog poznatog producenta sa Claptomanikom. Kao rezultat, objavljen je singl Steig Ein [17], zahvaljujuci kojem je Danny mogao ponovo pokazati svoje prisustvo na njemackoj rap sceni.

 

13. septembra objavljeno je video izdanje za Guapu [18], koje je snimljeno u suradnji s nadarenim novopecenim video producentom CrownCapture. Projekt je nastao kroz prijateljstvo sa salzburškim umjetnikom Nikom Miloševicem (* Zell am See, Salzburg), koji je vec stekao popularnost kroz nekoliko miliona kliknutih pjesama sa srpskim umjetnikom Glišom. [19] Buduci da su obojica sada sa sjedištem u Becu, stvorila se prava veza izmedu gradova i umjetnika.

Do sada zadnja pjesma na njemackom jeziku objavljena je u suradnji s producentom BasicBitch, takoder iz Beca, pod naslovom High Life [20]

2020: Balkan
Anfang 2020 entschloss sich Danny dazu, Musik künftig in seiner Muttersprache (serbisch-kroatisch) zu veröffentlichen. Daraufhin erschien die Single Safari [21], welche auf Anhieb über 100.000 Aufrufe sammeln konnte und von bekannten Künstlern aus der balkanischen Musikszene geteilt wurde.

Durch der weltweit ausgebrochenen Epidemie kamen weitere Arbeiten zu Musikvideos zum Stehen, weswegen erst im Juli 2020 ein neues Projekt releast wurde. In Zusammenarbeit mit Niko Miloševic kam der Track Gas [22] zum Vorschein, welcher auf Platz 6 der Top 20 Likeable Songs Serbia der Popnable-Charts kletterte. [23]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *