Nemačko-srpski rep

Muzika na koju gastarbajteri „otkidaju“

Postoji nekoliko automatskih asocijacija koje nužno imamo kada je reč o nemačkoj ili austrijskoj muzici. Često su to prvo čuveni kompozitori, zatim Ramštajn, Nena ili Falko, mlađi bi verovatno naveli Tokio Hotel, ali to nije sve što ova bogata muzička scena ima da ponudi – pogotovo kada dođe do preplitanja srpskih cajki, turbo-folka, trepa i repa.

Označen kao „simbol dekadencije srpskog naroda“ i saundtrek raspada Jugoslavije, turbo folk je već decenijama u javnosti Srbije posmatran kao zlokobni koktel „ruralnog i primitivnog“, i najpouzdaniji kulturološki simbol „istočnjačkog“ mentaliteta koji nas sputava da izađemo iz tamnog vilajeta prošlosti i zakoračimo u evropsku budućnost.

Međutim, koliko je taj stav bio naivan i kratkovid, svedoči i činjenica da je upravo turbo folk, i svi njegovi pop derivati, bio „pionir u uspostavljanju i promociji tržišnih odnosa“ u post-socijalističkoj Srbiji. „Narodnjaci“ su ispratili svaki korak privredne i društvene transformacije i, praktično, iako optuživani kao “nazadnjaci”, dali su primer liberalnoj inteligenciji kako se u stvari ide u korak sa vremenom.

I upravo tu dolazimo do neverovatne kombinacije sprsko-nemačkog trep, rep, folka koji tokom poslednjih godina, a pogotovo među gasterbajterima – pojedinim našim ljudima koji žive u Nemačkoj i Austriji – postao enormno popularan i rado viđen gost u svakom klubu, kafani ili kućnoj proslavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *